„Pe de altă parte, este o datorie să ne uităm la salariații cu venituri foarte mici. În România există această situație foarte tristă în care 15% dintre salariați, deși muncesc, intră la categoria de sărăcie, acest concept de sărăcie. Ca atare, cea mai rapidă soluție de a-i scoate pe acești oameni din sărăcie care, deși muncesc opt ore pe zi, la sfârșitul lunii, când primesc salariul, nu-și pot permite să-și asigure un trai decent după standardele normale”, adaugă Dragu, potrivit Mediafax.
Ce se întâmplă cu salariul minim în România: 1,4 milioane de români, afectați
În urmă cu câteva luni, au ajuns online primele informații despre reducerea la zero a impozitului pe salariul minim pe economie. Acum, am aflat când se va materializa proiectul, poate.
Dacă ai nevoie de o confirmare suplimentară a faptului că este foarte dificil să trăiești în condiții umane în România, este suficient să te gândești câți oameni sunt nevoiți să supraviețuiască din salariul minim pe economie. Cea mai recentă cifră oficială este de 1,4 milioane de români, mulți dintre aceștia cu o famile, copii și, poate, un partener de viață care nu lucrează și el. Numărul reprezintă 26,4% dintre toți românii angajați.
În teorie, li s-ar fi putut întinde o mână de ajutor acestor oameni prin eliminarea impozitului de stat pe salariul minim. Doar așa te-ai fi bucurat de un pic mai mult din acei 2300 de lei cât reprezintă salariul minim brut în țara noastră. Din păcate, la ora actuală, dacă se va implementa o astfel de măsură, bugetarii riscă să rămână fără salarii, iar pensionarii fără pensii. Pur și simplu, nu există bani să ne permitem să-i ajutăm pe cei cu salariul minim.
Aceasta este realitatea pe care a prezentat-o ieri Anca Dragu, președintele senatului. Impozitul zero pe salariul minim ar putea deveni realitate cam în doi ani, dar doar după finalizarea unui studiu de impact și atunci când veniturile bugetare și creșterea economică permit.
„Ar putea deveni realitate (impozitul zero pe salariul minim – n.r.) într-un an, cam în doi ani, după ce avem finalizat un studiu de impact și atunci când veniturile bugetare și creșterea economică permit”, spus la TVR Anca Dragu.
În cazul în care nu era evident pentru cineva, președintele senatului a insistat pe faptul că o asemenea măsură are un impact negativ asupra bugetului. Cu alte cuvinte, nu ne permite.